Proč je vitamín D nejlepší způsob ochrany před koronavirem?



Aby náš imunitní systém fungoval správně, potřebuje vitamín D. Ten získáváme hlavně ze slunce, ale protože momentálně většina z nás pracuje z domu a ven vychází pouze málo, musíme ho do těla doplnit v jiné formě. Proč je tedy vitamín D skvělým pomocníkem, který vás ochrání před koronavirem a proč je pro tělo tak důležitý?

 

Jak působí vitamín D na naši imunitu?

Vitamín D má komplexní a výrazné účinky na imunitní systém. Dokáže aktivovat tvorbu ochranných protilátek proti

bakteriím a virům. Během chřipkového období pomáhá vitamín D udržovat rovnováhu v imunitním systému, takže pomáhá předcházet nemocem.

Až 90 % vitamínu D přijímáme ze slunce, a protože to u nás nesvítí intenzivně během celého roku, kritickým se stává zejména období od listopadu do března. Během zimních dní jeho množství v krvi klesá až o 50 %!

Kam nechodí slunce, tam musí lékař... nebo i ne, pokud rozumně doplníte jeho zásoby. Nedostatek vitamínu D může navíc vést k respiračním onemocněním jako je astma, tuberkulóza a chronická obstrukční plicní nemoc. Jelikož nový koronavirus napadá zejména plíce, dostatečný příjem vitamínu D dokáže snížit riziko nakažení se.

Co zaručeně nevíte o vitamínu D?

Vitamín D3 je důležitý při mnoha procesech v organismu, které denně probíhají bez našeho vědomí. Je nezbytný pro správný vývoj a udržení dobrého zdraví od početí až po stáří. Potřebujeme ho na to, aby naše tělo dokázalo vstřebat vápník. Bez něj jednoduše řečeno vápník v těle nefunguje. Je tedy odpovědný za vstřebávání vápníku a fosforu ze střeva a tím vlastně i za kvalitu kostí, zubů i svalů. Podporuje i dobrou imunitu.

Mezi hlavní projevy nedostatku vitamínu D patří: neklidný spánek, únava, častá chřipka, svalová slabost, bolesti kloubů, revmatoidní artritida, lupénka, deprese, záněty dásní, vysoký krevní tlak či srdeční onemocnění. Nedostatek vitamínu D může mít negativní vliv na hustotu kostí, což má za následek křivici u dětí a křehké, znetvořené kosti u dospělých, časté zlomeniny či bolesti kloubů u starších lidí.

Hlavním zdrojem vitamínu D je pobyt na slunci a kvalitní strava. Jeho příjem potravou v současnosti je však zanedbatelný, protože se nachází především v tučných mořských rybách (tuňák, losos, makrela), v menším množství v játrech, vaječném žloutku (ty od slepic chovaných ve volném výběhu obsahují 4-6 krát více vitamínu D oproti slepicím z klecového velkochovu), mléčných výrobcích, kvasnicích, houbách sušených na slunci, v kakau, kokosu či avokádu.

Některé klinické celosvětové studie potvrzují nedostatek vitamínu D zejména u dětí a starších lidí, diabetiků i těhotných žen a zejména u lidí, kteří vedou sedavý způsob života. Deficit způsobuje množství závažných onemocnění. Nejhorší jsou na tom starší lidé, ti chodí nejméně na slunce a stárnoucí pokožka si vytváří méně vitamínu D při pobytu na slunci, proto je nutné po 50 roce života denně užívat alespoň 1000 IU Vitamínu D.

V současnosti lékaři předepisují starším lidem při osteoporóze jen vápník, což je však nedostačující. S vitamínem D si tak zajistí nejen pevnější kosti, ale také lepší kvalitu života.

V minulosti bylo doporučené dávkování vitamínu D mnohem nižší. Vědci však dospěli k mezinárodnímu konsenzu a nejnovější je doporučená denní dávka (DDD) vitamínu D nejméně 2000 IU, lépe však 4000 IU, a to za předpokladu, že alespoň část z něj se syntetizuje v pokožce při pobytu na slunci. Dávce 2000 IU odpovídá asi 50 mikrogramů.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA přehodnotil a pozměnil doporučené hodnoty příjmu vitamínu D oproti původnímu množství 5 mikrogramů následovně:

  • Děti do 1 roku:   1 000 IU= 25 µg
  • Děti do 10 let: 2 000 IU= 50 µg
  • Děti do 17 let:  3 000 IU=100 µg
  • Dospělí:             4 000 IU= 100µg

 Chcete-li snížit riziko nakažení koronavirem, vitamín D je nejlepší volba.

Ideálním způsobem, jak zdravě doplnit vitamín D jsou kapsle Dr.Protect D-Vitamín. Ty obsahují až 2000 Vitamínu D3 což představuje až 1000 % DDD a 150 mg Vápníku pro lepší účinnost a využitelnost v organismu.