6 Super triků, jak naučit vašeho pejska být domá sám

Ať už musíte být na pracovišti, chodíte na večerní kurzy nebo si jen jdete vyřídit nákupy, vytváření bezpečného a pohodlného prostředí pro vašeho psa v době vaší nepřítomnosti je klíčové. V tomto článku se ponoříme do tajemství a triků, které vám pomohou naučit vašeho psa být doma sám bez problémů a bez stresu.

Krok 1: Postupné Zvykání

Nebuďte příliš nároční a nedoufejte, že váš pes bude schopen být sám doma ihned celý den. Výcvik psa na samotu se musí realizovat postupně. Začněte tím, že jej necháte samého na krátké období, možná jen 15-20 minut, a postupně zvyšujte toto období. Zvýšení času by mělo být vždy v závislosti na tom, jak se pes cítí pohodlně a jak rychle se přizpůsobuje.

Krok 2: Vytváření Pravidelné Rutiny

Psi jsou bytosti zvyků. Vytvoření pravidelné rutiny je jedním z nejlepších způsobů, jak jim pomoci cítit se bezpečně. Zkuste naplánovat čas pro jídlo, procházky a hru ve velmi konkrétních časových intervalech. Tímto způsobem bude váš pes vědět, co se očekává a bude se méně stresovat, až nebudete doma.

 Krok 3: Aktivita Před Odjezdem

Aktivní hra nebo procházka předtím, než odejdete, může pomoci udržet psa klidným. Po dobré dávce fyzické aktivity je pravděpodobné, že váš pes se bude chtít oddat odpočinku a spánku, což mu umožní být klidnější během vaší nepřítomnosti.

Přihlaste se a odebírejte rady Dr.Protecta a získejte slevu 5% hned teď.

#formular#

Krok 4: Komfortní Prostředí

Zajistěte, aby byl váš domov pro psa pohodlným místem. To může zahrnovat vše od teploty a osvětlení po přístup k vodě a oblíbené misce ke krmení. Můžete také zohlednit vytvoření „bezpečné zóny“ – místa, kde se váš pes cítí naprosto pohodlně a kde může strávit čas, kdy nejste doma.

Krok 5: Zábavky a Hračky

Jedním z nejlepších způsobů, jak udržet psa zaneprázdněného, když jste pryč, je poskytnout mu spoustu legrace a hraček. Hračky naplněné pamlsky nebo inteligentní hračky, které stimulují mysl vašeho psa, mohou být obzvláště účinné.

Krok 6: Pochvala a Odměny

Poslední, ale rozhodně ne méně důležitý krok, je pochválit a odměnit vašeho psa za to, že byl dobrý, když jste byli pryč. To vytvoří pozitivní asociaci s tím, že je sám doma, a pomůže mu lépe se přizpůsobit této situaci.

  • Máte-li více psů, nechte je spolu, když jdete pryč. Psi jsou přirozeně zvířata v zájmovém chovu a budou se navzájem zabavovat.
  • Máte-li doma kameru, můžete ji zapnout, abyste viděli, co váš pes dělá, když jste pryč. To vám pomůže zkontrolovat, zda je váš pes v bezpečí a zda se nenudí.
  • Pokud váš pes začíná štěkat nebo kňučet, když jste pryč, ignorujte jej. Pokud ho budete hýčkat, jen ho naučíte, že tímto chováním si získá vaši pozornost.

Učení vašeho psa, aby byl doma sám, je proces, který vyžaduje čas, trpělivost a lásku. Ale s těmito triky a nápady budete schopni vytvořit pohodlné a bezpečné prostředí pro vašeho psa, když nebudete moct být doma.