Jak se během karantény nezbláznit? 10 rad, které Vám pomohou vydržet doma!

Su8WkGL

Ještě donedávna jsme všichni jen snili o tom, že bychom byli konečně doma a nic nedělali. To se však stalo realitou posledních týdnů a někteří z nás musí být nedobrovolně doma. Zpočátku se vše může zdát úžasné až přímo idylické no po čase zjistíte, že být celé dny doma není až tak super. Proto abyste doma nezbláznili potřebujete dordžiavať 10 věcí, které Vám představíme v tomto článku.

 

# 1 Zaveďte si denní režim
Být celé dny doma se neobejde bez toho abyste si zavedli denní režim, který budete svědomitě dodržovat. Pokud byste jen tak neorganizovaně prožívali každý den, velmi snadno ztratíte pojem o tom jaký je den a začali byste se prostě nudit. Abyste byli fyzicky i psychicky zdraví musíte svůj denní režim přiblížit tomu, který jste měli ještě před karanténou.

Budík si nastavte na přibližně stejný čas kdy obvykle vstávejte a do postele jděte jako přes pracovní týden. Ráno se převlékněte z pyžama, dopřejte si snídani a svou práci a odpočinek si rozdělte do segmentů. Tak budete mít zaručeno, že budete pravidelně jíst, stihnete se postarat o domácnost, věnovat se práci a později i tomu co Vás baví a naplňuje.

 

# 2 Komunikujte
To, že nyní nemůžete s nejlepšími kámoškami zaběhnout na kávičku neznamená, že si nemůžete zatelefonovat nebo použít videohovor. Takto si můžete společně užít i zmíněnou kávu alespoň virtuálně. Nezapomínejte však ani na svou rodinu, jeden telefonát denně Vám i jim zaručeně zlepší náladu. Telefonát však nejvíce potěší lidí z vašeho okolí, kteří jsou osamělí jako například Vaši prarodiče nebo rodiče.

  

# 3 Pravidelný pohyb
Sprint do chladničky a zpět ke gauči je v těchto dnech velmi populárním sportem, ale stačí nám takový pohyb abychom zůstali v kondici a nenabrali během karantény zbytečné kila? Na udržení fyzického i psychického zdraví je potřebný pravidelný pohyb. Nejdůležitější částí je i to abyste to po pár dnech nevzdali!

Na to abyste si zacvičili nepotřebujete jít ani do fitka, které je nyní i tak zavřené. Na internetu mnoho sportovců nabízí online hodiny, kde si zacvičíte spolu s nimi. Od klasických přes dynamické cvičení až po relaxační jógu nebo rehabilitační cvičení. K tomu budete potřebovat kvalitní podložku na cvičení Yogi. Pohyb si v rámci možností můžete dopřát i venku chůzí, během, cyklistikou či bruslením.

 

# 4 Pozor na stravování!
Ke zdravému životnímu stylu kromě pohybu patří zaručeně i zdravá a vyvážená strava. Stravovat se zdravě bychom měli během celého svého života a ne pouze během karantény. No tento čas je více než ideální na osvojení nových stravovacích návyků. Nejideálnější je zvýšení přísunu čerstvé zeleniny a ovoce. Více konzumovat by měly i luštěniny, obiloviny, ořechy či semínka. Omezit byste měli také cukr, maso a masné výrobky. Nesmíte však zapomínat ani na dostatečné množství tekutin co Vám zaručeně pomůže vyhnout se bolestem hlavy či nadměrné únavě. Pokud potřebujete dávku energie a káva Vám nechutná zkuste jako náhradu šálek zeleného čaje.

 

# 5 Kam nechodí slunce, tam chodí lékař
Není žádným tajemstvím, že se v posledních dnech zvýšil prodej vitaminových doplňků. Pokud jste si již aktivně začali doplňovat vitamin C nebo zinek, neměli byste zapomínat ani na vitamin D. Ten je nezbytný pro správné fungování obranyschopnosti našeho organismu a získat jej můžete jednoduše ze slunce. V posledních dnech nám počasí přeje a proto je ideální vyjít na slunce alespoň na 15 - 20 minut denně. Paprskem vystavte odhalenou pokožku, neboť přes oblečení nebo sklo záření tak snadno nepronikne. Pobytem na slunci si tělo dobije baterky a co to si odloží i do zásoby.

  

# 6 Naučte děti samostatnosti
V dnešních dnech, když jsou školy a školky zavřené je na rodiče vyvíjen obrovský tlak. Kromě práce z domu musí zvládat navařit, uklidit, dělat s dětmi úkoly a vytvořit jim program na celý den a přitom se snaží najít si kousek volna pro sebe. Se staršími dětmi si úlohy udělejte ještě dopoledne aby měli později volný program na hraní a jiné aktivity. Školkaři se dokáží i na chvíli zahrát sami nebo jejich pobavte pohádkami, které denně online čtou Zuzana Fialová nebo Kristína Tormová. Energii si děti mohou vybít i vedle pomáhání s domácími pracemi co je naučí pečlivostí a odpovědnosti.

 

# 7 Home office má i své negativní stránky
Pokud jste dosud nebyli zvyklí na práci z domu je dost pravděpodobné, že se dostanete do úzkých. Ráno vstanete a bez snídaně si sedáte k počítači a začínáte pracovat, kde prosedíte celý den. Později večer místo oddechu kontrolujete zda jste všechno stihli. Další nástrahou je i prokrastinace a odsouvání úloh na později.

 To může působit stresující, protože se Vám práce odrazu nakupí a Vy máte pocit, že nic nestíháte. Stejně jako si naplánujete svůj denní režim, měli byste si naplánovat i režim své práce. Pokud ho budete svědomitě dodržovat vyhnete se tak zbytečnému stresu a nadměrné zátěži. Nezapomeňte si také pravidelně kontrolovat svou váhu inteligentně.

 

# 8 Věnujte se svému hobby
Jelikož povětšinou máme nyní mnohem více času než dříve se můžete začít naplno věnovat Vašemu hobby. Nebo i naopak, naučit se něco nového co jste vždy chtěli vědět. Ať už je to cizí jazyk nebo kurz vaření, existuje mnoho online kurzů nebo aplikací, se kterými si rozšíříte své obzory. Pokud rádi čtete je právě teď ten pravý čas dočíst všechny ty rozečtené knihy, které jste odložili na poličku.

  

# 9 Nezapomínejte na úsměv
Pokud jsou tyto dny někdy těžké, musíte si vždy najít důvod k úsměv abyste si udrželi své psychické zdraví. Ať už je to oblíbený film, kniha nebo píseň, která Vás dokáže rozesmát - smějte se! Někdy stačí krátká procházka venku či telefonát s rodinou nebo přáteli a Vás den je hned veselejší. :)

 

# 10 Detox od sociálních sítí
Internet je momentálně místem několika negativních zpráv, které neprospívají ani lidem, kteří jsou v psychické pohodě. Proto byste se měli prostě vypnout a tyto zprávy nesledovat a věnovat se věcem, které Vám přinášejí radost. Musíte se odpoutat od negativních vlivů, které tyto dny pouze zhoršují. Konec konců zjistíte, že nic podstatného Vám vůbec neuniklo a tak máte mnohem více času na sebe a svou rodinu.

  

Jak prožíváte tyto dny Vy? Máte i Vy nějaké rady jak si zpříjemnit dny doma?