Strašák jménem Alzheimer - jaké jsou jeho příznaky?

Existuje mnoho různých typů demence, ale Alzheimerova choroba je nejčastější. Tvoří 60 – 70 % všech případů. V tomto článku popíšeme, co je Alzheimerova choroba, jaké jsou její příznaky, jak se léčí a kdo je touto nemocí nejvíce ohrožen. Rozebereme i rozdíly mezi Alzheimerovou chorobou a demencí obecně.

Alzheimerova choroba je typ demence, která způsobuje problémy s pamětí, myšlením a chováním. Je to progresivní onemocnění, což znamená, že se časem zhoršuje. Příznaky Alzheimerovy choroby obvykle začínají pomalu a s postupujícím onemocněním se zhoršují.

Dr.Protect doporučuje – podívejte se na naši nabídku produktů podpory mozku a paměti. 

Nejčastějším časným příznakem Alzheimerovy choroby jsou potíže se zapamatováním nedávných událostí nebo rozhovorů. Mezi další příznaky patří:

  • zmatenost času nebo místa
  • problémy s chápáním vizuálních obrazů nebo prostorových vztahů
  • zhoršený úsudek
  • změny nálady nebo osobnosti
  • potíže při provádění známých úkolů
  • stažení se ze společenských aktivit
  • snížená schopnost verbální nebo neverbální komunikace.

Neexistuje jediná příčina Alzheimerovy choroby, ale existují určité rizikové faktory, které zvyšují pravděpodobnost vzniku onemocnění. Mezi tyto rizikové faktory patří: věk (většina lidí s Alzheimerovou chorobou je starší 65 let), výskyt onemocnění v rodině, Downův syndrom a úraz hlavy.

Rozdíl mezi Alzheimerem a demencí

Alzheimerova choroba a demence se často navzájem zaměňují, ale ve skutečnosti jde o dvě různá onemocnění

  • Alzheimerova choroba je forma demence, která postihuje zejména mozek.
  • Demence je souhrnný pojem, který se používá k označení všech typů ztráty paměti a úbytku kognitivních funkcí.

TIP Dr.Protect – Kognitivní funkce, paměť i duševní zdraví můžete podpořit Dr.Protect Megamozek kapslemi. Kapsle jsou bez kofeinu a jsou vhodné zejména pro seniory, studenty nebo lidi s postcovidovým syndromem.

Rozdíly v typech demence

Každý typ demence má svůj vlastní jedinečný soubor příznaků. Mezi obecné příznaky, které se vyskytují u všech typů demencí, však patří ztráta paměti, zmatenost, potíže s řečí nebo porozuměním jazyku, dezorientace, změny nálad a problémy s koordinací a rovnováhou. Včasná diagnostika a léčba jsou klíčem k tomu, aby si lidé trpící demencí mohli co nejdéle udržet kvalitu života.

Přihlaste se a odebírejte rady Dr.Protecta a získejte slevu 5% hned teď.

#formular#

Neexistuje univerzální přístup ke zvládání demence, ale strategie, které mohou pomoci, zahrnují podporu společenských a rekreačních aktivit, poskytování podpory a pomoci při činnostech každodenního života, zapojení se do individuálních plánů péče a zapojení se do programů rehabilitace paměti. Pokud vy nebo váš blízký pociťujete některý z těchto příznaků, je důležité navštívit lékaře, který stanoví správnou diagnózu.

Léčba Alzheimerovy choroby

V současnosti není znám žádný lék na Alzheimerovu chorobu, avšak existují léčebné postupy, které mohou pomoci zvládnout její příznaky. Tyto způsoby léčby lze rozdělit do dvou hlavních kategorií:

  1. Farmakologická léčba zahrnuje užívání léků, které pomáhají zvládat příznaky Alzheimerovy choroby. Nejčastěji používaným lékem jsou inhibitory cholinesterázy, které působí tak, že zvyšují hladinu chemické látky zvané acetylcholin v mozku. Acetylcholin je důležitý pro paměť a myšlení, a proto zvýšením hladiny této chemické látky může pomoci zlepšit kognitivní funkce u lidí s Alzheimerovou chorobou.

  2. Nefarmakologická léčba zahrnuje přístupy, při kterých se nepoužívají léky. Nejčastějšími nefarmakologickými způsoby léčby Alzheimerovy choroby jsou behaviorální intervence, které zahrnují změny v každodenní rutině osoby s cílem pomoci jí zvládnout příznaky. Mohou zahrnovat například zajištění pravidelné rutiny, snížení úrovně stresu a pomoc při činnostech každodenního života.

Dodnes neznáme univerzální přístup ke zvládání příznaků Alzheimerovy choroby, proto je důležité, aby osoba a její pečovatel spolupracovali při hledání léčebného plánu, který by byl pro ni nejvhodnější. K dispozici je mnoho různých možností, proto se nebojte zeptat svého lékaře, co by mohlo být pro vás vhodné.

Alzheimerovu nemoc mohou mít i mladí lidé 

Alzheimerova choroba obvykle postihuje lidi ve věku 65 let a více. Může se však objevit už u lidí ve věku 30 a výše. Nazývá se to mladší nástup nebo brzký nástup Alzheimerovy choroby. Tento typ Alzheimerovy choroby postihuje méně než 10 procent všech lidí s tímto onemocněním.

Jelikož lékaři ne vždy hledají příznaky Alzheimerovy choroby u mladších dospělých, stanovení diagnózy může trvat dlouho. Příznaky včasného nástupu Alzheimerovy choroby závisí na stádiu onemocnění. Mezi časné příznaky může patřit mírná ztráta paměti a problémy se soustředěním nebo dokončením každodenních úkolů. Může být obtížné najít správná slova a můžete ztratit pojem o čase.

Některé studie zjistily, že určité změny zraku a očí mohou naznačovat časné stadium Alzheimerovy choroby u lidí ve věku 50 let a starších.

TIP Dr.Protect – Vyzkoušejte Ajurvédský nápoj Brahmi na podporu paměti a koncentrace. Brahmi stimuluje mysl a pomáhá odbourávat stres.

Prevence Alzheimerovy choroby

Tak jako není znám lék na Alzheimerovu chorobu, neexistují ani spolehlivá preventivní opatření. Zatím jsou nejlepší nástroje, které máme k dispozici k prevenci zhoršování kognitivních funkcí, návyky podporující zdraví.

Pomoci mohou následující kroky:

  • Pokuste se přestat kouřit. Pokud kouříte, přestat kouřit prospívá vašemu zdraví okamžitě i z dlouhodobého hlediska.
  • Pravidelně cvičte. Aktivní cvičení rovněž snižuje riziko mnoha onemocnění, například kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky.
  • Udržujte svůj mozek aktivní. Vyzkoušejte některá kognitivní cvičení.
  • Zdravě se stravujte. Jezte vyváženou stravu s dostatkem ovoce a zeleniny.
  • Udržujte si aktivní společenský život. Přátelství, dobrovolnictví a koníčky pravděpodobně prospějí vašemu celkovému zdraví.

Teď, když víte více o Alzheimerově chorobě, dávejte pozor na její příznaky u sebe a svých blízkých. Včasná diagnostika a léčba mohou zlepšit kvalitu života lidí s Alzheimerovou chorobou. A pokud jste pečovatelem osoby s Alzheimerovou chorobou, nezapomeňte se postarat i o sebe. Vyhoření je i mezi pečovateli v rodině skutečným problémem. Nezapomeňte požádat o pomoc, když ji potřebujete a když můžete, udělejte si přestávku. Zasloužíte si to!

Recenze od zákazníků

„Mohu říci, že moje spokojenost s kapslemi megamozek je velká, pomohli mi v době zkoušek ve škole. Mám celkově více energie a dokážu se lépe soustředit. Spolužačka mi je doporučila, když jsem potřebovala v krátké době zvládnout spoustu věcí. Užívám je od té doby pravidelně, cca třikrát v roce vyberu jedno balení a vždy cítím, že se lépe koncentruji a soustředím.“ Michaela, 20 let

„Doporučuji „všemi deseti“... z mé vlastní zkušenosti se mi po doporučeném 3měsíčním užívání stav opravdu zlepšil, hlavně paměť a jsem podstatně klidnější, lépe v práci zvládám povinnosti a stres a nejsem večer tolik unavená po celém dni. Funguje to. Třeba ale užívat déle, já si dávám jednu tabletku denně 3 měsíce.“ Veronika, 32 let 

„Koupili jsme s manželkou našemu dědečkovi-otci tyto vitamíny, protože má Alzheimera a problémy s psychikou, je ve vyšším věku 81 let, což je v tomto věku a v dnešní době v podstatě normální. Od té doby užívá Megamozek každý druhý měsíc – jedno balení mu vydrží na celý měsíc... neboť vidíme, že mu ty vitamíny pomáhají. Jsme velmi spokojeni, že je něco takového k dispozici, dědeček je více psychicky v pohodě, klidnější a lépe se orientuje v čase. Bere také léčbu od lékaře, ale v kombinaci s vitamíny Megamozek je to mnohem lepší, viditelně se mu zlepšila krátkodobá paměť. Takže moc doporučujeme – máme odzkoušené a děkujeme.“ Peter, 54 let 

„Užívám před cyklozávodem, alespoň týden před začátkem, v rámci sportovní i psychické a mentální přípravy. Trenér mi to schvaluje, protože se od té doby tolik nestresuji tolik a lépe se soustředím na výkon. Za sebe rozhodně doporučuji, cítím se lépe a mám jakoby „čistší hlavu“ a více energie, síly. Osvědčilo se mi, děkuji, kupuji rovnou i přítelkyni Jakub, 25 let

„Výborné, pro lepší soustředění, jsem v lepší pohodě, a i při delších cestách autem pomáhá při únavě, dokonce mě nebolí oči, když potřebuji v noci fungovat za volantem. Dostal jsem od manželky, mám brát 1 tabletku denně a jsem rád, pomohlo to a cítím se lépe. Byl jsem předtím strašně unavený. Teď je mám vždy koupeno, pokud nezapomenu, tak cca každý druhý den si dávám jednu tabletku ráno. Děkuji, jsem velmi spokojen.“ Miro, 46 ​​let 

„Kolegyně v práci měla tyto vitamíny, tak jsem si je koupila i já, protože s nimi byla spokojená. Velký dík za to, pomohly mi, jsem „stresmenka“ a citlivá povaha, hlavně na negativní pracovní prostředí, nervozitu a tlaky, které na nás vyvíjejí v práci. Velmi doporučuji každému, kdo potřebuje něco k povzbuzení a uklidnění zároveň. Já je beru třetí týden a cítím se velmi dobře, už dvou týdnech jsem na sobě viděla změny k lepšímu. Děkuji i za rychlé dodání.“ Maria, 52 let

„Pro maminku jsem objednala přes váš e-shop tyto pilulky a je s nimi spokojená. Mamince je 73 let a měla problémy s pamětí, často zapomínala a byla z toho pak nervózní. Všichni jsme si všimli, že se její stav zlepšil, tak snad to bude i do budoucna takhle fajn zabírat, kupujeme jí další balení, užívá jednu tabulku denně, dopoledne nebo před obědem. Trochu hůře se jí polykají pilulky, tak pokud byste měli sirup, vzala bych ho hned, odebírám Vaše novinky, jste super, děkuji a doporučuji i ostatním známým.“ Linda, 46 let