Nové unikátní řešení pro potíže se žlučníkem

Věděli jste, jakou klíčovou roli pro vaše tělo hraje správné vylučování žluči, co všechno může způsobit, pokud nefunguje správě a jak řešit problémy?

Játra, žlučové cesty a žlučník, dvanáctník a slinivka břišní jsou navzájem funkčně i orgánově závislé části trávicí soustavy. Tyto orgány úzce mezi sebou spolupracují a jejich harmonická spolupráce je nutná k dokonalému trávení.

V ústní dutině pomocí zubů rozžvýkáme potravu na drobné kousky. Už při pohledu na jídlo, ucítění jeho vůně a ještě více chutě, se spustí tvorba slin, vylučování žaludečních a trávicích šťáv, zároveň tvorba malého množství žluči. Pohyby žaludku promíchají natrávenou potravu, poté žaludek velkou silou začne v malých množstvích směs „vystřelovat“ do dvanáctníku.

Fyzikálně-chemickým působením potravy ve dvanáctníku dochází ke zvýšené produkci cholecystokyninu (hormon regulující vyprazdňování žlučníku, jednoduše střevní hormon) a ten:

 

  • otevírá svěrač bradavky dvanáctníku – společné vyústění žlučovodu a slinivky břišní,
  • způsobuje konstrikci žlučníku, tím se žlučové a pankreatické šťávy dostanou do dvanáctníku a mísí se s natrávenou potravou,

 

  • ve velké míře dráždí slinivku břišní ke zvýšené produkci trávicích enzymů.

Střevní hormon (cholecystokynin) je tvořen sliznicí dvanáctníku, jehož tvorba je podmíněna příchodem natrávené potravy ze žaludku (v první řadě tuky a oleje), jehož účinkem se žlučník vyprázdní. Když tvorba a vylučování, tedy celkový koloběh žluči je nesprávný, tak ani rozklad tuků a jejich následné trávení nebude správné, což se může projevit zácpou, nadýmáním, celkovou nevolností a průjmem. Přidáním žlučových kyselin do stravy je to možné příznivě ovlivnit.

Po operaci žlučníku (postcholeocystektomie) je uskladňovací funkce žlučníku zrušena. Žlučové šťávy nepřetržitě odtékají do dvanáctníku, a tak při zvýšené potřebě žluči (potrava s vyšším obsahem tuku) tělo nemá dostatek zásob v důsledku chybějícího žlučníku.

Tuky zůstanou stráveny pouze částečně a později je střevní flóra tlustého střeva rozkládá za vzniku plynů, způsobí tím nafouknutí břicha případně i průjem. Nedostatek žluči v důsledku chybějícího žlučníku lze příznivě ovlivnit přidáním žlučových kyselin do organismu.

Psoriáza

Vliv žlučových kyselin a endotoxinů při vzniku psoriázy a její léčbě (endotoxin = vnitřní jed pocházející z těla bakterií). Na základě klinických projevů (poruchy trávení, deformity žlučníku) autoři předpokládají, že nedostatek žlučových kyselin hraje významnou roli při patogenezi psoriázy. Žlučové kyseliny jsou totiž ochránci (fyzikálně-chemickými) před bakteriálním endotoxinem, které se vytvářejí ve střevě, v případě jejich nedostatku může dojít k translokaci endotoxinů, což může způsobit uvolnění cytokinů. Doplněním žlučových kyselin můžeme zabránit translokaci endotoxinů, tím i uvolnění cytokinů způsobujících zánět. 

Přirozená imunita

„Funkce žlučových kyselin při fyzikálně-chemické ochraně těla“. Důležitá funkce žlučových kyselin, námi objevená a později i jinými potvrzená, je zvláštní ochrana těla tvořená ve střevech. Skupina amerických vědců vyšetřeními in vitro prokázala, že makromolekula endotoxinu ošetřená solí kyseliny žlučové (deoxycholát sodný), se rozpadne na menší již netoxické molekuly.

Toto vzbudilo podezření, že žlučové kyseliny v živém organismu (střevo) se mohou účastnit v neutralizaci endotoxinů. Bakteriální endotoxin je z hlediska chemického složení makromolekula (lipopolysacharid), ve kterém je toxicky účinná látka vázána na lipid bohatý na mastné kyseliny. Můžeme předpokládat, že neutralizace endotoxinů (in vivo) ve střevech je podmíněna přítomností žluči, resp. žlučových kyselin.

Tento ochranný mechanismus těla nazýváme fyzikálně-chemická ochrana. Základem fyzikálně-chemické ochrany těla je detergentní účinek žlučových kyselin. Otázkou je, zda žlučové kyseliny svůj detergentní účinek vyvíjejí jen na bakteriální endotoxiny. Je známo pozorování Maxe Theilera, kdy virus žluté zimnice a jiné „arthropod borne“(rod Flaviridae) viry se spojí se žlučí opice, ty se inaktivují.

O žlučových kyselinách – fyzikálně-chemická ochrana

Poznáním účinků LPS (lipopolysacharid-endotoxin-vnitrotělový jed), se stala důležitou otázka způsobu jejich vniku do krevního oběhu. Výzkumem se zjistilo, že translokace endotoxinů ze střeva je způsobena nedostatkem žlučových kyselin. Za určitých podmínek – v určitých patologických situacích – se endotoxin dostává ze střeva do krevního oběhu a zde vyvolává chorobné procesy.

Za normálních podmínek žlučové kyseliny chrání organismus proti ve střevech se stále vyskytujícím se endotoxinům, neboť je štěpí na atoxické částečky. Zjistilo se, že tvoří ochranu i proti všem choroboplodným zárodkům lipoidní struktury (viry s obalovou strukturou). Tuto ochranu založenou na povrchově aktivním (detergentní) účinku žlučových kyselin jsme nazvali fyzikálně-chemickou ochranou (Bertók, 2002).

Přihlaste se a odebírejte rady Dr.Protecta a získejte slevu 5% hned teď.

#formular#

Mírná nebo silnější endotoxemie vzniklá z nedostatku žlučových kyselin se může podílet na vzniku více nemocí: septický šok, selhání ledvin pacientů s obstrukcí žlučovodu, ischemie střeva, šok z popálení, onemocnění z radiace, některé endokrinní choroby, psoriáza, ateroskleróza atd. Žlučové kyseliny mohou hrát důležitou roli při ochraně těla před chorobnými stavy jako: selhání ledvin, psoriáza.  

Zjistilo se, že v důsledku všech takových účinků, které narušují sliznici tenkého střeva, tím snižují nebo pozastavují produkci peptidu cholecytokyninu (CCK), při jeho nedostatku pak žlučník není schopen transportovat žluč do tenkého střeva, jehož částečná absence dovolí endotoxinům – negativním bakteriím dostat se do krevního oběhu a vyvolat toxémii ve vážnějších případech toxický šok.

Podrobný výzkum fyzikálně-chemické ochrany, která je založena na vlastnosti povrchové aktivity žlučových kyselin, novodobými technologiemi může přinést nový přístup k onemocněním, neboť se týká základního metabolismu cholesterolu, neboť žlučové kyseliny jsou výsledným produktem jejich recyklace. Jelikož množství produkovaných steroidních hormonů tvoří jen zlomek ve žlučových kyselinách, právem lze předpokládat, že reakce cholesterol-žlučové kyseliny ve velké míře ovlivňuje přirozenou odolnost vůči chorobám, a z hlediska získané imunity je důležitá při syntéze všech steroidních hormonů. (Bertok 20)

Dospěli jsme tedy k závěru, že v detergentních účincích žlučových kyselin jsme poznali takovou všeobecnou fyzikálně-chemickou obranu těla, která se neredukuje pouze na bakteriální endotoxiny, ale působí i na „agens“ (např. některé viry), jejichž povrch je tvořen lipoproteinem nebo má lipidovou strukturu. Mezi dosud známé ochranné mechanismy těla můžeme tedy přiřadit i fyzikálně-chemický ochranný systém, jehož základ je tvořen játry vylučovanými a v systému střevo-játra kolujícími žlučovými kyselinami.

Stres

Negativní účinek stresu na tvorbu žluči a její vyprazdňování lze vyvažovat žlučovými kyselinami. Stres je takovou specifickou odpovědí těla s různorodými projevy, která může být vyvolána jakýmkoli škodlivým faktorem (tělesným i duševním). V současnosti je jednoznačné a přijato, že Selyeho obecný adaptační syndrom ve stejné míře u člověka i vyšších teplokrevných obratlovců a je součástí řízeného obranného systému, který se projeví horečnými stavy nazvanými také jako reakce na akutní fáze stresu.

Příkladem nejlepšího experimentu na reakci akutní fáze, která se sice neztotožňuje v každém případě se stresem, je soubor příznaků vyvolaných liposacharidy v buněčné stěně Gramm-negativních bakterií podobnými endotoxinu. Úloha CRP (C-reaktivní protein) v reakci na akutní fázi je zřejmě důležitá i při vytvoření tzv. imunokompetence.

Nemůžeme zanedbat fakt, že stres ve velké míře působí na celý trávicí systém, tím i na tvorbu a vyprazdňování žluči. Porucha tvorby a vyprazdňování žluči snižuje nebo zastavuje jednu z důležitých obranných systémů těla, založenou na detergentním účinku žlučových kyselin tzv. fyzikálně-chemickou ochranu, bez které je tělo vystaveno útoku toxinům nacházejícím se ve střevě (např. endotoxiny) a tzn. velkým virům (např. skupina herpetických virů).

Herpes a žlučové kyseliny

„Žluč vylučovaná játry se dostává do tenkého střeva, ale ne v celém množství a ne okamžitě. Ve žlučníku, umístěném pod játry se nachází mnoho žluči, která se po jídle vyprázdní a napomáhá k plynulé produkci žluči, tehdy se dostane do tenkého střeva nejvíce žluči, když je její přítomnost nejvíce potřebná.” Pacienti po choleocystektomii (odstranění žlučníku), se na tuto pomoc již nemohou spolehnout, proto během příjmu stravy mají relativní nedostatek žlučových kyselin.

Častějším příjmem menšího množství potravin, nebo doplněním žlučových kyselin vhodnými přípravky mohou tento nedostatek eliminovat. Herpes na rtu může být způsoben právě relativním nedostatkem žlučových kyselin. Žlučové kyseliny dokážou určité viry – hlavně ty, které mají lipoproteinové obaly – rozložit (viry citlivé na deoxycholát sodný – žlutá zimnice, herpetické viry atd.)

Cholesterol – vysoký nebo nízký

„Žlučové kyseliny tvoří velkou skupinu sloučenin vytvořených z cholesterolu, vznikají činností jater, kromě úlohy při zpracování a trávení tuků, jsou důležitým nástrojem detoxikace, vylučování cholesterolu je jedinou fyziologickou cestou jejich vzniku “

Tvorba optimálního množství žlučových kyselin má tedy zásadní význam, neboť jejich nedostatek může být zdrojem mnoha onemocnění. Jejich primární význam spočívá v tom, že pomáhají tělu zbavovat se zbytečného a tím škodlivého cholesterolu.

Když játra produkují a vyprazdňují méně žlučových kyselin – důsledek stagnujícího, špatně a nepravidelně pracujícího žlučníku – může to být následek toho, že přijímáme málo žlučopudných potravin, tehdy zůstává v těle více zbytečného cholesterolu, trávení tuků bude nedokonalé a takto vstřebané tuky triglyceridu v krvi se usazují v cévní soustavě na stěnách cév, zužují jejich vnitřní světlost způsobující tak kolapsové situace oběhu a infarkt.

Část žlučových kyselin se ve střevě absorbuje, umožňující tak vstřebání vitamínů rozpustných v tucích. Za pomoci v krvi cirkulujících žlučových kyselin se rozpuštěné vitamíny dostanou na místo jejich určení - k buňkám. Umožňují také proniknout vitamínům přes dvouvrstvou, tuk-bílkovina, buněčnou stěnu do cíle – vnitřku buňky. Z toho vyplývá, že když je nedostatek molekul žlučových kyselin ve střevě, tzn. konzumujeme málo žlučopudných potravin (např. tuky, oleje), pak dojde k narušení využití a absorpce ve vitamínech (A,D,E,K) rozpustných v tucích.

Zbytečně pak konzumujeme dostatečné množství vitamínů rozpustných v tucích, z důvodu jejich nevhodného využití se nevstřebávají a navzdory zdánlivě dostačujícímu příjmu vitamínů vznikají avitaminózní choroby.

Dvě třetiny žlučových kyselin vypuzených do střeva se vstřebá do krve, odtud se dostává do jater a zůstává v oběhu střevo-krev-játra splňující tak svou fyziologickou funkci. Pokud se žlučník pravidelně nevyprázdní, pak trávení nebude dostatečné, což se týká nejen trávení tuků, ale i uhlovodíků a bílkovin, neboť ze slinivky – slinivky břišní se vyprázdní menší množství sekretu obsahujícího trávicí enzymy a ten se nedostane pravidelně do dvanáctníku. Stagnující žluč může způsobit kalcifikaci a do slinivky břišní protékající žlučový sekret může způsobit její zánět se všemi nepříjemnými následky.

Nepravidelné vyprazdňování žluči má řadu následků

Soli žlučových kyselin za normálních okolností zničí škodlivé bakterie, které se dostaly z hrdla do žaludku a v důsledku nedostatečné produkce žaludeční kyseliny do tenkého střeva. Bez nich v důsledku jejich hnilobného a plynotvorného účinku dochází k nadýmání, kolikám a průjmům. Tenké střevo je za normálních okolností sterilní, bakterie tam nemají co hledat.

Žlučové kyseliny, které se dostanou do poslední části tenkého střeva, jsou největšími spouštěči nutkání na stolici. Z toho vyplývá, že když se do střeva dostane jen malé množství žlučové kyseliny, tj. nevyprazdňuje se koncentrovaná žluč ze žlučníku, může dojít k zácpě. Nejprve dojde k narušení pravidelnosti denní stolice, později ze stagnující stolice /zácpy/ se vstřebá stále více vody a toxických látek, které způsobí otravu těla (autointoxikace).

Normální stolice se stává tvrdší a později se formuje do bobků. Ve více koncentrované žluči žlučové barvivo zbarví stolici do tmavě hněda. Tmavší nebo světlejší barva stolice přesně určuje množství vyloučeného žlučového barviva.

Žlučové kyseliny jsou schopny usmrtit v tlustém střevě přítomné viry s bílkovinným obalem (peplon). Zničí, zneškodní a rozlámou endotoxiny místních bakterií. Endotoxiny (vlastní vnitřní jedy), makromolekulární struktura, mají alergizující účinek, mohou způsobit arytmii, horečku, pooperační sepsi, mají vysoký podíl na mužské sterilitě. Žlučové kyseliny jsou tedy důležité při ochraně organismu vůči škodlivým fyzikálním a fyziologickým vlivům.

Zpracování tuků

Porucha oběhu žlučových kyselin během nemoci je přítomna víceméně při každé nemoci. Dr. Légrády Péter a jím sestavená skupina lékařů během 8 let výzkumné práce dospěla k novému přístupu a závěru při zkoumání důležitosti přítomnosti žluči, resp. oběhu, metabolismu a poruchy oběhu žlučových kyselin při vstřebávání tuku, látek podobným tukům, v tucích rozpouštějícím se látkám. Jednoduše zkoumali dysfunkce jater a žluči/žlučníku.

Zkoumali nejen onemocnění jater a žlučníku (např. cholelitiáza), ale i onemocnění, u nichž předpokládala úzkou souvislost se žlučovými onemocněními jako např. revmatická onemocnění, migrény a funkcionální neplodnost. Obecně je známa bolest hlavy ze žlučníku: migraine billiare. Zkoumali a vyšetřovali i alergická onemocnění a zjistili, že na dlouhotrvající nemoci nebo na chronické choroby, je jich více – na jejich vznik a neléčitelnost – jakou roli sehrává játra a žlučník. Toto je nový, jiný pohled. Metabolismus žluči může být narušen na pěti, šesti, sedmi místech.

Způsob léčby závisí na lokalizaci narušení. Vyšetřovali 2000 pacientů, s kontrolou je to celkem 5000 popisů případů. Z materiálů jejich osmileté práce docházíme k závěru, že oběh tuků, látek podobným tukům, v tucích se rozpouštějících látek je víceméně přítomen při každé nemoci. Když je možné nastavit normální poměr, pak u pacientů nastává zlepšení.

Candida albicans (candidiasis) – Kandidóza: reálná hrozba nebo obrovský byznys?

Candida albicans je kvasinková houba tvořící pseudovlákna, nacházející se na sliznici, kůži a ve střevním traktu zdravého člověka. Houby candida albicans se účastní využití natrávených látek ve střevě jako ostatní přítomné mikroby. Počátek kandidózy většinou považujeme, když se působením určitých vlivů okolí (např. ATB, nesprávná výživa, nepravidelnost, stres) sníží střevní imunita, a tím může dojít k množení candidy. Candida albicans napadá orgány z více stran a komplexním způsobem.

V případě, že došlo k množení kandidy ve střevním traktu, v dutinách močových a pohlavních orgánů, jakož i na kůži a v dutině ústní, nastává proražení sliznice střeva. A takto se kandida může dostat do oběhového systému a vyvolat systémovou kandidózu (rozšíření na celé tělo). Tyto podmínky jsou u moderního člověka často dány, tedy kvasinková choroba je již dnes civilizační chorobou. Zdravotní stav obyvatelstva je v současnosti slabý… široce spektrální antibiotika, resp. dlouhodobé užívání některých antibiotik (penicilin, tetracyklin, erythromycin) může poškodit citlivou mikrobiální rovnováhu střevní flóry. V produktech živočišného původu (mléko, mléčné výrobky, maso) mohou být přítomny stopy antibiotik.

Strava bohatá na bílkoviny s převahou tuků a cukrů a chudá na celulózu a pektiny (balastní látky) primárně zvyšuje riziko vzniku kandidózy. Oslabení centrální střevní imunity stresem je v současnosti již poměrně známým faktem, proto je mimořádně důležité dosažení klidu. Mezi kandidózou a alergií zjišťujeme několik paralel.

Alergií oslabený imunitní systém je mimořádně zranitelný, a tak se může stát terčem kvasinek… V pozadí alergií často stojí začínající, celé tělo napadající (systémová) kvasinková choroba a u pacientů s kandidózou je podstatně vyšší výskyt alergické rýmy, astmatu, ekzému a alergie! Dlouhodobý boj s kvasinkami způsobuje hypersenzitivitu imunitního systému vůči cizím buňkám, plazmě i vůči produktům látkové výměny, vytváří tak chronické alergické projevy. Za část alergických projevů jsou zodpovědné nejen živé kvasinky, ale také jejich chemické výměšky a odumřelé části…

Co je třeba vědět o kandidóze: Kandidóza může být systémová (celé tělo zasahující) nemoc, která se vyvine při patřičné predispozici a v určitých klinických situacích. Systémová kandidóza je těžká, život ohrožující nemoc, která se může objevit u pacientů se sníženou imunitou, nebo po velkých břišních operacích, u pacientů ošetřovaných na JIP po operacích.

Část dobře známých projevů se týká kůže a molusek (acrochordon), resp. sliznic. V současnosti je stále vyšší výskyt pooperačních nebo systémových kandidóz, protože narůstá počet pacientů se sníženou funkcí obranného systému. Kandidóza a jiné mykózy jsou velkou výzvou pro pacienty po transplantaci orgánů a kostní dřeně, s maligními hematologickými onemocněními, po agresivní chemoterapii, na JIP s trvalou intravaskulární kanylou, po velké břišní operaci, HIV pozitivních.

Vaginální kandidóza se může opakovat u žen se zdravou imunitou i bez predispozice. Kandidóza jako nemoc, má více projevů: svědění různých částí těla, zhoršení zraku, pocit knedlíku v krku, obstrukce nosu, únava, poruchy koncentrace, distenze břicha, chuť na cukry, zácpa, průjem, křeče během menstruace atd.

Část pacientů měla nebo i má kandidózu kůže, nehtů nebo vaginální kandidózu, resp. jiný průběh mykózy a ani o tom netuší. Pacienti trpící „novou“ kandidózou vážně trpí.

„V současnosti s nárůstem pacientů s přechodným nebo trvalým imunodeficitem, narostla i závažnost mykotických infekcí.“ V ochraně těla proti mykózám mají rozhodující roli granulocyty a monocyty, tedy u pacientů s nízkou hladinou bílých krvinek (neutropenie) se může vyvinout těžký, celé tělo postihující infekt. Více než 50 % úmrtnosti onkologických pacientů v období deficitu bílých krvinek, které tvoří protimykotickou ochranu, jsou způsobeny těžkou systémovou kandidózou – potvrzeno pitvami (Jehn 1988). 

Pacienti s trvalou nízkou hladinou bílých krvinek, zabezpečujících ochranu proti mykózám, se systémovou mykózou a navzdory protimykotické terapii často umírají… Není zanedbatelné ani to, jaké další následky mají aplikované léky na stejně deprimovanou kostní dřeň. Při bakteriálním onemocnění pacientů s trvale nízkou hladinou bílých krvinek zajišťujících ochranu proti mykózám nasazená antibiotika mohou hrát důležitou roli při intoxikování kostní dřeně…

Význam a účinky žlučových solí na Candidu albicans

Žlučové kyseliny, zvláště kyselina cholová, deoxycholová a chenodeoxycholová zabraňují růstu a množení (fungistatické) Candidy albicans, jsou fungistatické. Žlučové soli napomáhají přeměně Candidy albicans na užitečné kvasinky. Protimykotická funkce žlučových kyselin: Došlo se k závěru, že žlučové kyseliny a jejich jednoduché soli vykazují protikandidovou aktivitu.

Na základě předchozích informací bylo překvapením zjištění, že žlučové kyseliny zabraňují množení kvasinek druhu Candida. Výsledky jasně potvrzují důležitost normální zdravé mikroflóry střeva při ochraně před přemnožením Candidy albicans. Druhotné žlučové kyseliny mohou zabraňovat a snižovat riziko uchycení Candidy albicans na sliznici střeva tak, že změní adhezivní molekuly Candidy nebo receptory nebo obojí, tím znemožní buňkám Candidy přilnutí ke sliznici střeva.

Ve žluči hledejme pramen mládí

Věda udělala další krok ve výzkumu dlouhého života. Studie kanadské univerzity Concordia prvotně identifikovala úlohu jedné druhotné žlučové kyseliny, kyseliny lithocholové (LCA) v souvislosti s prodloužením života. Výzkum probíhal na droždí, ale tento objev může mít důležité účinky na délku lidského života a zdraví, droždí se ve více složkách podobá lidským kvasinkám.

Ze starších studií víme, že žlučové kyseliny mají blahodárný účinek na zdraví a délku života a na základě poznatků předpokládáme, že žlučové kyseliny dávají možnost léčby chorob objevujících se ve stáří. Dávají naději na zdravější život.

Jak funguje tělo bez žlučníku?

Žlučník funguje jako zásobárna žluči, která se tvoří v játrech. Pokud sníte potravu s vyšším obsahem tuků, dostane signál k vyloučení většího množství žluči pro hladké zpracování přijaté potravy. Po operaci žlučníku (chybějící žlučník nedokáže zadržovat žluč) žluč vytéká do dvanáctníku nepřetržitě, a tak se po snědení tučného jídla žluč nevyloučí dostatečně a vzniká tak nevyvážené trávení. Tuky se začnou rozkládat až pomocí mikroflóry v tlustém střevě, což způsobuje množství plynů, nadýmání, průjmy, bolesti…

Máte problém s trávením nebo nadýmáním a máte křeče v břiše? Nejlepším řešením je Dr.Protect Žlučník tobolky.

Recenze od zákazníků

„Rychlé dodání v krátké době a jsem spokojená s tím, že je mi lépe, protože mívám často kyselinu a také problém, že nemůžu cokoli sníst kvůli žlučníku, hlavně u mastných jídel. Ale pomáhá mi dát si před jídlem jednu až dvě kapsle a je to mnohem lepší, nebývá mi potom špatně. Bude muset určitě užívat dlouhodobě, aby se vnitřně všechno přeléčilo. Doporučuji opravdu všem, co mají problém s trávením.“ Ludmila, 38 let

„Mám vysoký cholesterol, rozhodl jsem se sáhnout i po přírodních přípravcích a užívám od ledna 3x denně tyto kapsle. Jestli mi to zlepšilo hladinu cholesterolu zatím nevím, ale určitě mi to pomohlo dát do pořádku nadýmání a trávení, což je super. Je mi celkově lépe a beru kapsle dál. Děkuji, z mé strany spokojenost, uvidíme ještě ten cholesterol, když půjdu na kontrolu k lékaři.“ Stanislav, 61 let 

„Jsem druhý měsíc po operaci žlučníku, už ho bohužel nemám, musel jít ven. Moc mi pomáhá užívání tobolek od vás jako podpůrná léčba. Mám i přísnou dietu, aniž by to mělo nějaký efekt. Ale velmi dobře to pomůže člověku stabilizovat celý trávicí trakt. Nechám si je i nadále, je to podstatně jednodušší a bez větších bolestí, od té doby, co jsem si nasadila tyto kapsle. Beru je i kvůli lepší imunitě ve střevech, podobně jako probiotikum.“ Lucka, 37 let

„Dcera mi koupila tyto vitamíny, mám velké problémy s trávením a bolestmi v břiše už dlouhou dobu. Jsem mile překvapená, beru je třetí měsíc a je mi opravdu lépe, mám pravidelné vylučování a není mi těžko po jídle. Hlavně mi pomáhá, když si dám pilulku před jídlem. Tobolky už kupuji i manželovi, jemu spíše preventivně, protože mu všechno chutná a je to gurmán . Děkujeme.“ Olga, 57 let 

Na firemní akci si dáváme s kolegyněmi před jídlem neboť se mi stalo, že jsem měla žlučníkový záchvat druhý den, poté, co jsme to přehnali s mastnými játry. Ale já je užívám pravidelně už od té doby, protože mám celkově problém s trávením stravy a nemůžu jíst cokoli. Zabírá, je to super, mám vždy tobolky po ruce, doporučuji i ostatním, raději preventivně + úprava stravy, to je nejlepší samozřejmě.“ Gabika, 29 let

„Výborné proti nadýmání, jsem velmi spokojená. Je třeba je užívat před jídlem. Jsem ráda, že mě nebolí břicho tak jako dřív. Bylo to hrozné, mívala jsem pravidelně křeče, ale teď je to nesrovnatelně lepší, a to neberu žádnou chemii a léky, což oceňuji nejvíce, že zbytečně nezatěžuji organismus, a i když se snažím stravovat zdravě, potřebuji si takto pomoci.“ Adriana, 44 let

„Parádní věc na mé problémy se slinivkou. Doporučuji, po využití dvou balení, jsem fakt spokojen. Zároveň chválím kvalitní služby, ochotu vašich pracovníků a také rychlé dodání. Objednávám od vás pravidelně, takže mohu jen a jen poděkovat.“ Filip, 50 let