Naučte se jak správně čistit a dezinfikovat sebe, svůj domov a své věci

blog-dezinfikovanie

Každodenní život během nové pandemie koronavirus COVID-19 je o mnoha kontrastech a dezinformace.

Zatímco mnozí nakupují zásoby na několik měsíců, navštěvují obchody i několikrát týdně a vystavují se mnohým rizikům, netřeba zapomínat ani na dezinfekci povrchů v domácnostech. Díky těmto opatřením můžeme snížit šance na přenos viru do našeho organizmu a zároveň zamezit šíření i na ostatní lidi v našem okolí.

Centra pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) doporučují, abychom podnikli kroky k vyčištění a dezinfekci povrchů, kterých se dotýkáme na denní bázi. Dostáváme se ik otázkám: jak dlouho může virus přežít na površích, jaké dezinfekční prostředky ho zlikvidují, a kroky, které byste měli udělat, abyste si udržovali čistotu.

 

Myjte si ruce

Už jste to slyšeli milionkrát a budete to slyšet ještě několikrát, ale nejlepším způsobem, jak snížit riziko nákazy nebo přenosu, je umýt si ruce vždy po tom, jak zakašlete, kýchnete, stiskněte obličeje, použijete toaletu nebo se chystáte odejít z bodu A do bodu B (příchod do práce, příchod domů). Ruce byste si měli umýt ruce i při odchodu a návratu z potravin.

Dezinfekční prostředek na ruce je rychlý způsob čištění, který dělá zázraky. Nenahrazuje však mytí rukou mýdlem a vodou. Nemusí nutně zabít všechny patogeny, ale pokud si ruce důkladně umyjete, zbavíte se i nebezpečných patogenů.

Netřeba zapomínat ani na hydrataci rukou. Suchá popraskaná pokožka představuje větší riziko pro všechny druhy infekcí, proto si po umytí naneste trochu hydratačního krému. Většina hydratačních krémů má podobné přísady, počínaje vodou a glycerinem, takže na značce nezáleží. Pokud jsou vaše ruce extra suché, vyhledejte něco, co doporučují i dermatologové, například Eucerin Advanced Repair nebo Neutrogena Hydro Boost.

 

Zůstaňte doma

I když nejste nemocní, zůstaňte doma, pokud můžete. Být ve velkých davech představuje zbytečná rizika nejen pro vás, ale i pro lidi ve vašem okolí. Čím více jste na veřejnosti, tím větší je šance, že nový koronavirus přistane na vašich rukou, oblečení nebo jiné osobě.

„Existuje velká část lidí, kteří jsou starší nebo mají jiné zdravotní potíže, a pokud onemocní najednou, položí to celý zdravotnický systém. Pokusme se tedy snížit počet přenosů, "řekl Dr. John Townes.

Důležitá pravidla:

Zůstaňte co nejvíce doma. Vyhněte se davem lidí.

Dodržujte 2 metrovou vzdálenost od ostatních lidí na veřejnosti.

Myjte si ruce tak často, jak je to možné, minimálně 20 sekund (nebo použijte dezinfekční prostředek na ruce).

 

Čistěte a dezinfikujte

První věc, kterou byste měli vědět, je, že čištění a dezinfekce jsou dvě odlišné věci. Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) doporučují, abychom dělali obojí, i když ve vaší domácnosti není nikdo nemocný.

Čištění je o odstranění nečistot z povrchu.

Dezinfekce je o zabíjení patogenů.

Obojí činnosti dělejte každý den, pokud něco nebo někdo vstoupil nebo vystoupil z vašeho příbytku.

Přenos z člověka na člověka je mnohem větší riziko než přenos přes povrchy, doporučuje se však, abychom čistili a dezinfikovány povrchy, kterých se nejčastěji dotýkáme - alespoň jednou denně, abychom byli v bezpečí, za předpokladu, že jsme byli v kontaktu s vnějším světem, ať už jde o lidi, který k vám přicházejí nebo zboží, které si přinesete domů.

Zaměřte se na povrchy, kterých se dotýkáte nejčastěji

Vědci zjistili, že nový koronavirus je schopen přežít na površích, jako je karton 24 hodin, ale až dva nebo tři dny na plastech a nerezavějící oceli. Čištění a dezinfekce těchto povrchů je proto krokem, který je nutné dodržovat.

 

Toto jsou povrchy, se kterými jste v každodenním kontaktu:

  • kličky
  • povrchy stolů
  • Tvrdé jídelní židle (sedák, opěradlo a ruky)
  • Kuchyňské linky
  • koupelnové linky
  • Vodovodní baterie a kohoutky
  • Toalety (sedadlo a splachovače)
  • spínače světel
  • Dálkové ovladače televizoru
  • Přístroje na hraní her - počítače, myšky, joysticky a podobně

Nejdříve vyčistěte povrchy, odstraňte všechny nečistoty, prach nebo zbytky. Můžete to otřít mýdlovou vodou (nebo čistícím sprejem) a kuchyňskou utěrkou.

Potom aplikujte dezinfekční prostředek vhodný pro daný povrch. Nejrychlejší a nejjednodušší způsob je použití dezinfekčních utěrek nebo dezinfekčního spreje.

To je všechno. Přidání těchto kroků do každodenní rutiny vám může pomoci snížit riziko infekce pro vás a kohokoliv jiného ve vaší domácnosti. Pokud v současnosti nelze získat dezinfekční prostředky, pomozte si s mýdlem nebo čisticími prostředky, které máte.

Většina dezinfekčních prostředků by měla mít označení, na kterém jsou uvedeny viry, proti nimž účinně působí.

„Pokud má dezinfekční prostředek indikaci na zabití chřipky, viru RSB, SARS nebo jiných koronavirus, měl by být účinný i proti COVID-19, "uvedl Townes.

dezinfekční prostředky:

  • dezinfekční utěrky
  • dezinfekční sprej,
  • Izopropylalkohol
  • peroxid vodíku

 

CDC také doporučuje recept na domácí čistící roztok s použitím domácího bělidla.

Jak vyrobit domácí dezinfekční prostředek proti bělení:

  • 4 čajové lžičky bělidla
  • 1 litr vody

Obě ingredience si nalijte do sprejové lahvičky a důkladně protřepejte.

Dezinfekci nastříkejte na zvolený povrch, nechte působit 10 minut a otřete navlhčenou utěrkou

Nikdy nemíchejte bělící roztok s jinou čisticí chemikálií, protože je pravděpodobné, že dojde k poškození nebo zabarvení citlivých povrchů. Použijte ho jako poslední možnost, pokud nemůžete požít jiný dezinfekční prostředek. Při bělení nezapomeňte nosit rukavice, otevřít okna (větrání je váš přítel) a buďte opatrní.

 

Funguje pračka na oblečení?

.Ano, většinou. Abyste si dezinfikovány oděv, stačí, když pouze vyperete oblečení pomocí běžného pracího prostředku a necháte ho vysušit při mírně vyšší teplotě, jako byste to dělali obvykle.

Ujistěte se, že dezinfikujete povrchy, s nimiž špinavá prádlo přichází do styku, včetně koše na praní a rukou - zejména pokud máte v domě nemocnou osobu.

Po manipulaci se špinavým oblečením od nemocných si důkladně vyčistěte a dezinfikujte koš na prádlo a důkladně si umyjte ruce.

Nezapomeňte si vyčistit kabát a batoh. Mazání zevnitř pomocí dezinfekčního utěrky by mělo stačit, pokud se vaše bunda nedá prát v pračce.

 

Měli byste dezinfikovat jídlo a občerstvení?

Ne, ne bez důvodu. Podle  Zprávy potravin a léčiv (FDA) neexistuje žádný důkaz, který by naznačoval, že balení potravin nebo samotné potraviny může přenášet nový koronavirus, takže v současné době není třeba dezinfikovat jídlo nebo balení potravin více, než obvykle. Dodržujte pouze standardní nařízení.

 

Měli byste dezinfikovat balíky a poštu?

Ano, zlehka. Podle USPS (poštovní služba Spojených států) jsou poštovní zásilky a balíčky relativně bezpečné, pokud jde o přenos nového koronavirus, a balíčky z Číny nepředstavují žádné zvláštní riziko ve srovnání s balíčky odkudkoliv. Vědci však zjistili, že může přežít na kartonu přibližně 24 hodin, proto nastříkáním dezinfekčního prostředku nic nezkazíte.

 

Jak dezinfikovat svá zařízení

Zde může dojít ke složitějšímu čištění a dezinfekci. Jsou to například dotykové telefony, které s sebou nosíte všude, takže je musíte vyčistit i dezinfikovat. Dezinfekční ubrousky jsou nejlepším způsobem čištění vašich zařízení. Některá zařízení však mají odlišné způsoby čištění.

 

Jak dezinfikovat váš telefon či tablet

Pokud je máte, použijte dezinfekční ubrousek nebo alkoholový roztok (nejméně 70 procent). Dbejte na to, abyste věnovali zvláštní pozornost obrazovce, tlačítkům a všude tam, kde se zachycuje prach a jiné nečistoty. Nezapomeňte také odstranit jakýkoli obal, který je na telefonu nebo tabletu, vyčistěte povrchy pod ním, nasaďte ho zpět a vyčistit vnější část. Čištění a dezinfekci stačí praktikovat 1x za den.

 

Jak dezinfikovat počítač

Displeje pro laptopy nejsou vždy vyrobeny ze skla (matné displeje jsou plastové), proto se vyhněte použití desinfekčního utěrky na obrazovce. Displej by měl čistit roztokem isopropylalkoholu (70%) a měkkou utěrkou. Ujistěte se, že jste otřeli klávesnici, trackpad, exteriér a místo, kde máte své zápěstí při používání laptopu.

Většina stolních počítačů už potřebuje čištění. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je s dezinfekční utěrkou nebo roztokem izopropylalkoholu a měkkou utěrkou. Opět se vyhněte dezinfekčním utěrkám na monitoru, upřednostněte přípravek s obsahem alkoholu. Setřete myš (vrch, boky a spodní část), tlačítka na klávesnici a všechny podložky pod myš, které máte.

 

Nezapomeňte na příslušenství

V případě jakéhokoliv jiného elektronického zařízení, pokud je exteriér většinou plastový (herní myši, gamepady, televizní dálkové ovladače), je bezpečné dát přetřít dezinfekční utěrku nebo alkoholovým roztokem.