Máte potíže s břichem? 10 důvodů, proč se to děje a kdy byste měli navštívit lékaře!

Na otázku „Proč mě bolí břicho?” nedokáže někdy najít okamžitou odpověď ani samotný lékař. Je to hlavně i kvůli obecnosti slova břicho, jelikož v rámci trávicího traktu může nastat problém v různých částech. Důležité je tedy umět popsat přesné místo a charakteristiku bolesti či jiné přidružené obtíže.

Játra, žlučové cesty a žlučník, dvanáctník a slinivka břišní jsou navzájem funkčně i orgánově závislé části trávicí soustavy. Tyto orgány úzce spolupracují mezi sebou a jejich harmonická spolupráce je nutná k dokonalému trávení. Věděli jste, jakou klíčovou roli pro vaše tělo hraje správné vylučování žluči, co všechno může způsobit, pokud nefunguje správě a jak řešit problémy? Dočtete se v našem článku, jak řešit problémy se žlučníkem.

V tomto článku se tedy dozvíte 10 důvodů, proč Vás bolí břicho, ale nejprve si bolesti musíme rozdělit do dvou hlavních skupin. S trávením a bolestmi břicha nám nejlépe pomohly tyto doplňky. 

Náhlé bolesti břicha


Pokud Vás zachvátí náhlá bolest břicha, může se jednat o dočasný stav, který přejde, ale může znamenat i vážný problém. Toto je 5 nejčastějších důvodů náhlé bolesti břicha:

1. Přejídání se

Pokud sníte více jídla, než byste měli, začnete se cítit nafouknutí i kvůli tomu, že se Váš žaludek roztáhl, což může způsobovat náhlé nepohodlí či bolest v oblasti břicha.

2. Jedení jídel, která způsobují nadýmání

Některé potraviny jako fazole nebo meruňky obsahují cukry patřící do skupiny FODMAP (fermentovatelné oligo-, di- a monosacharidy a polyoly). Ty jsou obtížněji stravitelné a spouštějí proces tvoření plynů, což má za důsledek nadýmání a roztažení orgánů trávicího traktu, které jsou naplněny velkým množstvím plynů.

3. Žaludeční/střevní chřipka

Příznaky gastroenteritidy, také známé jako žaludeční či střevní chřipka, přijdou obvykle nečekaně a náhle. Při virové střevní chřipce jsou tak nejčastějšími příznaky zvracení, průjmy, bolest břicha a nevolnost.

4. Prasknutí žaludečního vředu

Pokud máte v žaludku vřed, který neléčíte, může to skončit velmi špatně a to tak, že se Vám v žaludku vytvoří díra, ze které pak bude vytékat žaludeční kyselina. Určitě jste nejednou zažili podobné, ale mírné bolesti, přesto byste situaci neměli podceňovat a dát si žaludek vyšetřit u gastroenterologa.

Za studena lisovaný olej z Ostropestřce je pro tělo přirozená forma pro vstřebávání účinné látky silymarinu a posune vás tak vpřed na vaší cestě ke zdravým játrům.

5. Zánět orgánu trávicího traktu

Pokaždé když je nějaký orgán zanícený, tak v tomto místě pociťujete bolest. Takový zánět slinivky břišní si můžete někdy splést s běžnou bolestí žaludku, protože se slinivka nachází za ním. Stejně tak zánět slepého střeva si mnoho lidí zamění s „klasickou“ bolestí břicha, ale při slepém střevě je třeba si všímat, odkud bolest vyráží. Mnoho lidí si myslí, že bolest začíná v pravé spodní části břicha, ale při zánětu slepého střeva v počátečním stádiu bolest vystřeluje do středu břicha. 

Chronické bolesti břicha

Při chronických bolestech břicha tak problémy přetrvávají nebo na jistou dobu přestanou, ale vždy se zaručeně vrátí zpět. V takových případech více než doporučeno navštívit lékaře - specialistu. Toto je 5 nejčastějších důvodů chronických bolestí břicha:

Dr.Protect Žlučník je vhodný zejména pro lidi s vyoperovaným žlučníkem, obsahuje přírodní žlučové kyseliny rozpouštějící se ve střevech pro podporu trávení.

6.  Žaludeční vřed

Pokud máte na stěnách žaludku vřed, o kterém jsme se zmiňovali i výše, může to způsobovat pálivou či bodavou bolest. Hlavně pokud máte prázdný žaludek, jelikož žaludeční kyseliny či šťávy tento vřed dráždí.  

7. Pálení žáhy - reflux

Pálivý pocit při refluxu kyseliny do jícnu můžete pociťovat také jako bolest břicha. Může se pravidelně opakovat po jídle či poté, co ráno vstanete. Lékaři tak říkají, že lidé, kteří nevědí, že refluxem trpí, si často stěžují na bolesti břicha poté, co se ráno vzbudí. Je to kvůli tomu, že v noci ležíme na rovné ploše, a proto se kyselina ze žaludku snáze nahrne do jícnu, který je následně podrážděný a může tak způsobit i bolest břicha.

8. Žlučníkové kameny

Tyto malé kamínky nebo i větší shluky ztvrdlého materiálu může zastavit odtok žluči ze žlučníku či zablokovat kanálek, který vede ze slinivky břišní.

9. Slabý krevní oběh

Při pojídání náš trávicí trakt a zejména střeva potřebují větší přísun krve. Pokud však máte zúžené cévy v oblasti trávicího traktu, například z důvodu onemocnění cév, může to způsobit bolest břicha.

Dr.Protect Kurkuma tobolky podporují trávení a činnost jater, zejména trávení tuků a zlepšují normální činnost kardiovaskulárního systému a hladiny cholesterolu. Najdete je na tomto odkazu. 

10. Syndrom dráždivého tračníku nebo ucpání střeva

Pokud Vás bolí svrchní část břicha, neznamená to, že problém je pouze v této části. Například taková střeva jsou uložena i ve vrchní i spodní části břicha. 

Mezi méně časté důvody chronických bolestí břicha je například gastroparéza (zpomalené vyprazdňování žaludku) nebo rakovina žaludku.

Kdy vyhledat lékaře?

Při této otázce je důležité hlavně to, jak dlouho tuto bolest pociťujete a její závažnost. Pokud kvůli náhlé bolesti břicha nedokážete fungovat, ležíte v posteli, nedokážete se najíst nebo máte horečky, měli byste okamžitě jít na pohotovost. Pokud máte bolest, která trvá několik dní, ale není až tak hrozná, měli byste zvážit včasnou návštěvu specialisty. Pokud pociťujete nově vzniklou bolest, měli byste si zapisovat jednotlivé příznaky a nechat tělo se s tím vypořádat samo, případně sáhněte po volně prodejných lécích.

Přihlaste se a odebírejte rady Dr.Protecta a získejte slevu 5% hned teď.

#formular#

Co bude chtít vědět lékař?

Pokud vyhledáte lékařskou pomoc, ať už na pohotovosti nebo v ambulanci specialisty, lékař se Vás bude ptát mnoho otázek.

Kde Vás to bolí? Bolest ve vrchní nebo střední části břicha může opravdu značit problémy se žaludkem či nižší částí jícnu. Pokud Vás bolí břicho na pravé straně pod žebry, tak Vám činí problémy žlučník.

Přišla bolest náhle nebo Vás už trápí déle? Dlouhotrvající bolest může značit, že se jedná o žaludeční vřed nebo pálení žáhy. Náhlá silná bolest však může značit něco závažnějšího jako prasklý žaludeční vřed či slepé střevo těsně před jeho prasknutím.

Jak byste bolest popsali? Pokud byste tedy řekli, že jde o pálivou bolest, lékař by z toho mohl vydedukovat, že se jedná o reflux.

Bolesti se po jídle zhoršují nebo mizí? Odpověď na tuto otázku by mohla potvrdit nebo vyloučit žaludeční vřed.

Je bolest taková, že ustupuje, ale později se zhorší?  Pokud je Vaše odpověď na tuto otázku „ano“ může se jednat o ucpání střev.

Přidružila se k bolestem břicha i nechtěná ztráta na váze či anémie? Podle lékařů je tato kombinace předzvěstí rakoviny žaludku, slinivky břišní nebo střev.

Nutí vás bolest jít se vyprázdnit? Takové příznaky jsou jednoznačně spojeny se syndromem dráždivého tračníku. 

Při návštěvě lékaře, nebo pokud nedejbože skončíte na pohotovosti, vždy buďte připraveni odpovědět na tyto otázky. Lékařům v ambulanci tak pomůže i to, pokud si své problémy a jejich následky budete zapisovat, což výrazně urychlí jejich jednání. Včas se tak může odebrat krev či provést různá vyšetření jako endoskopie vrchní části trávicího traktu. Rovněž lékaři dříve přijdou na kořen problému a mohou Vám určit léčbu, která Vám od bolestí uleví.

Dalším hlavním problémem současné doby je fakt, že mnoho lidí má problém s příjmem vlákniny as tím je spojeno špatné trávení.

Všichni víme, že potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako je ovoce, zelenina, luštěniny a celozrnné výrobky, jsou pro nás prospěšné. Tyto potraviny mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vitamínů a minerálů. Lidé stále konzumují příliš málo vlákniny. Doporučený denní příjem je přibližně 25 gramů pro ženy a 38 gramů pro muže. Příjem nízkého množství vlákniny může způsobovat nepříjemné, často každodenní potíže jako například křeče v břiše, nadýmání a kručení.

Špatné zdraví trávicího traktu

Strava s nízkým obsahem vlákniny nebo vysokým obsahem tuku zvyšuje riziko zácpy, divertikulární choroby a hemoroidů. Existují dva druhy vlákniny, nerozpustná a rozpustná, které jsou prospěšné a procházejí tělem bez trávení.

  • Nerozpustná vláknina hraje nedílnou roli při udržování správného fungování střev a tlustého střeva. Spolu s velkým množstvím vody dodává nerozpustná vláknina stolici objem, čímž pomáhá snižovat zácpu. Dobrým zdrojem nerozpustné vlákniny je celozrnná mouka a pšeničné otruby, většina zeleniny a ořechy.
  • Rozpustná vláknina přitahuje vodu a při trávení vytváří s potravou gelovitou hmotu. To následně zpomaluje trávení a pomáhá vám rychleji se zasytit, což je důležité při regulaci hmotnosti. Může také pomoci snížit riziko srdečních onemocnění, regulovat hladinu cukru v krvi a pomoci snížit hladinu LDL cholesterolu.

Nadýmání a křeče v břiše

Nadýmání způsobuje, že břicho vypadá větší než obvykle a může být také citlivé nebo bolestivé. K nadýmání může vést rovněž zadržování tekutin v těle.

Nejlepším způsobem, jak řešit nadýmání, je určit jeho příčinu. Mezi běžné spouštěče nadýmání patří:

  • Trávicí problémy. Zácpa, potravinové alergie a intolerance mohou vést k nadýmání. Když se stolice hromadí v tlustém střevě, může to způsobit nadýmání a pocit nepohodlí. Za stolicí se může nahromadit i nadbytečný plyn, který nadýmání ještě zhoršuje.
  • Strava. Nadýmání mohou způsobit perlivé nápoje, příliš mnoho soli nebo cukru a nedostatek vlákniny a probiotik ve stravě.
  • Hormonální změny. Mnoho lidí pociťuje nadýmání před a během menstruace v důsledku hormonálních změn a zadržování vody.

Vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění

Zvýšená hladina celkového a LDL cholesterolu v krvi výrazně zvyšuje riziko arteriálních onemocnění, jako jsou nemoci srdce a mozková příhoda. K těmto vyšším hodnotám cholesterolu přispívají návyky životního stylu včetně konzumace stravy s nízkým obsahem vlákniny. Zjistilo se také, že zvýšený příjem vlákniny pomáhá snižovat vysoký krevní tlak.

Zvýšení tělesné hmotnosti

Když ve stravě trvale chybí potraviny s vysokým obsahem vlákniny, hrozí přibývání na váze. Vláknina pomáhá zvyšovat pocit sytosti a bez ní se lidé často přejídají.

Špatná kontrola cukru v krvi

Rafinované sacharidy s nízkým obsahem vlákniny, jako například bílé pečivo a sladké potraviny, se v těle rychle tráví, což vede k rychlejšímu zvýšení hladiny cukru v krvi. Rozpustná vláknina může zpomalit vstřebávání cukru, který se konzumuje ve stejnou dobu. To způsobuje, že hladina cukru v krvi v těle zůstává stabilnější.

Konec formuláře

Bolest v boku

V první řadě je třeba lokalizovat bolest, protože ne vždy může jít jen o nadýmání.

Na pravé straně se nachází žlučník, který uchovává žluč produkovanou játry. Když žlučové kameny způsobí ucpání jednoho z kanálků, kterými se žluč pohybuje, mohou vyvolat náhlou a stupňující se bolest, která se někdy nazývá „žlučníkový záchvat“.

TIP Dr. Protect – Pokud máte problémy se žlučníkem, doporučujeme produkt Dr.Protect Žlučník kapsle 30 kps na podporu trávení, který obsahuje přírodní žlučové kyseliny.

Na levé straně může píchání v boku způsobovat žaludeční vřed. Žaludeční vředy vznikají, když se sníží silná vrstva hlenu, která chrání žaludek před trávicími šťávami. To umožňuje trávicím kyselinám rozežírat tkáně, které vystýlají žaludek, a způsobuje vřed a bolest.

Způsoby zvýšení obsahu vlákniny

Pokud chcete omezit riziko mnoha zdravotních problémů, zařaďte denně do svého jídelníčku různé rostlinné potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Experimentujte více s vegetariánskými recepty, zkoušejte nové druhy ovoce a vždy, když je to možné, vybírejte namísto bílých verzí celozrnný chléb nebo hnědou rýži.

TIP Dr.Protect – Pokud hledáte vhodný doplněk pro trávicí problémy nebo podporu trávení, v nabídce máme produkty, které by vás mohly zaujmout.

 Pokud máte i vy potíže s trávením, určitě si prohlédněte Dr.Protect doplňky výživy a zdravé nápoje pro zlepšení a podporu trávení. 

 Recenze od zákazníků

„Rychlé dodání v krátké době a jsem spokojená s tím, že je mi lépe, protože mívám často kyselinu a také problém, že nemůžu cokoli sníst kvůli žlučníku, hlavně u mastných jídel. Ale pomáhá mi dát si před jídlem jednu až dvě kapsle a je to mnohem lepší, nebývá mi potom špatně. Bude muset určitě užívat dlouhodobě, aby se vnitřně všechno přeléčilo. Doporučuji opravdu všem, co mají problém s trávením.“ Ludmila, 38 let

„Mám vysoký cholesterol, rozhodl jsem se sáhnout i po přírodních přípravcích a užívám od ledna 3x denně tyto kapsle. Jestli mi to zlepšilo hladinu cholesterolu zatím nevím, ale určitě mi to pomohlo dát do pořádku nadýmání a trávení, což je super. Je mi celkově lépe a beru kapsle dál. Děkuji, z mé strany spokojenost, uvidíme ještě ten cholesterol, když půjdu na kontrolu k lékaři.“ Stanislav, 61 let 

„Jsem druhý měsíc po operaci žlučníku, už ho bohužel nemám, musel jít ven. Moc mi pomáhá užívání tobolek od vás jako podpůrná léčba. Mám i přísnou dietu, aniž by to mělo nějaký efekt. Ale velmi dobře to pomůže člověku stabilizovat celý trávicí trakt. Nechám si je i nadále, je to podstatně jednodušší a bez větších bolestí, od té doby, co jsem si nasadila tyto kapsle. Beru je i kvůli lepší imunitě ve střevech, podobně jako probiotikum.“ Lucka, 37 let

„Dcera mi koupila tyto vitamíny, mám velké problémy s trávením a bolestmi v břiše už dlouhou dobu. Jsem mile překvapená, beru je třetí měsíc a je mi opravdu lépe, mám pravidelné vylučování a není mi těžko po jídle. Hlavně mi pomáhá, když si dám pilulku před jídlem. Tobolky už kupuji i manželovi, jemu spíše preventivně, protože mu všechno chutná a je to gurmán . Děkujeme.“ Olga, 57 let 

Na firemní akci si dáváme s kolegyněmi před jídlem neboť se mi stalo, že jsem měla žlučníkový záchvat druhý den, poté, co jsme to přehnali s mastnými játry. Ale já je užívám pravidelně už od té doby, protože mám celkově problém s trávením stravy a nemůžu jíst cokoli. Zabírá, je to super, mám vždy tobolky po ruce, doporučuji i ostatním, raději preventivně + úprava stravy, to je nejlepší samozřejmě.“ Gabika, 29 let

„Výborné proti nadýmání, jsem velmi spokojená. Je třeba je užívat před jídlem. Jsem ráda, že mě nebolí břicho tak jako dřív. Bylo to hrozné, mívala jsem pravidelně křeče, ale teď je to nesrovnatelně lepší, a to neberu žádnou chemii a léky, což oceňuji nejvíce, že zbytečně nezatěžuji organismus, a i když se snažím stravovat zdravě, potřebuji si takto pomoci.“ Adriana, 44 let

„Parádní věc na mé problémy se slinivkou. Doporučuji, po využití dvou balení, jsem fakt spokojen. Zároveň chválím kvalitní služby, ochotu vašich pracovníků a také rychlé dodání. Objednávám od vás pravidelně, takže mohu jen a jen poděkovat.“ Filip, 50 let