Jak se chránit před koronavirem?

blog-corona

V současnosti zatím neexistuje žádná vakcína na prevenci proti tomuto novému typu koronavirus. Nejlepší způsob je zabránit tomu, abychom s ním vůbec přišli do kontaktu.

Jak mnozí víme, virus se šíří hlavně z člověka na člověka.

  • Zejména pokud se nacházíte v blízkém kontaktu s ostatními (2 m vzdálenost).
  • Prostřednictvím kapiček, které vznikají při kýchnutí nebo kašlání. Tyto kapičky mohou přistát na ústech nebo nosech lidí, kteří se nacházejí v blízkosti nebo jejich vdechnout přímo do plic.
  • Viry se mohou šířit prostřednictvím kapiček přistávajících na površích, jako jsou sedadla v autobusech nebo ve vlacích nebo na pracovních stolech ve škole. Zda je to však další hlavní způsob přenosu závisí na tom, jak dlouho virus přežije na daných površích - může se lišit od hodin až po několik dní.

 

Kroky pro vaši ochranu

Základem je prevence a zvyšování imunity.

Časté mytí rukou

Myjte si ruce mýdlem a vodou nejméně 20 sekund, zvláště pak, pokud jste byli na veřejném místě nebo po foukání nosu, kašlání či kýchání. Nezapomínejte ani na oblast mezi prsty a pod nehty.

V případě, že nemáte k dispozici mýdlo a vodu, použijte dezinfekční prostředek na ruce, který obsahuje nejméně 60% alkoholu. Pokryjte ním všechny povrchy vašich rukou a třete jejich, dokud nejsou suché.

Nedotýkejte se neumytýma rukama očí, úst a nosu.

Vyvarujte se blízkému kontaktu

Vyhněte se úzkému kontaktu s nemocnými lidmi

Pokud se ve vaší komunitě šíří COVID-19, dodržujte mezi sebou a ostatními lidmi potřebný odstup. Toto je obzvláště důležité pro lidi, u nichž je vyšší riziko, že onemocní.

Bojíte se, zda nejste nemocní?

Laboratoře už připravují ambulantní testy na zjištění koronavirus COVID-19 vhodné i pro domácí použití, díky kterým se budete umět otestovat.

 

Kroky na ochranu ostatních

Pokud jste nemocní, zůstaňte doma

  • Pokud jste nemocní, zůstaňte doma, s výjimkou potřeby lékařské péče.

Zakryjte si tvář když kašlete a kýcháte

  • Při kašlání nebo kýchání si zakryjte ústa a nos použitím kapesníky nebo vnitřní strany lokte..
  • Použitou kapesník vyhoďte do koše.
  • Okamžitě si umyjte ruce mýdlem a vodou (alespoň 20 sekund), případně použijte dezinfekční prostředek na ruce.

Pokud jste nemocní, noste ochranné rouška

Masky a roušky na obličej poskytují určitou ochranu, ale nezabrání přechodu menších aerosolových částic, které mohou proniknout i přes materiál roušky. Roušky a ani respirátory nechrání naše oči, které jsou tak vystaveny nebezpečí.

Měli byste nosit roušku, když jste v okolí jiných lidí (např. V davu nebo v jedné místnosti či ve vozidle - obvykle veřejná doprava) a předtím, než vstoupíte do nemocnice. Pokud nejste schopni nosit roušku či respirátor (například proto, že vám způsobuje problémy s dýcháním), měli byste se co nejvíce snažit zakrýt při kašlání nebo kýchání.

Koukni jak si správně vybrat ochrannou masku, roušku nebo respirátor.

Čištění a dezinfekce

Denně čistěte a dezinfikujte povrchy, kterých se často dotýkáte. Patří sem stoly, kliky, světelné vypínače, kuchyňská linka, psací stoly, telefony, klávesnice, toalety, vodovodní baterie a umyvadla.

Pokud máte horečku, kašel a potíže s dýcháním, časně vyhledejte lékařskou pomoc a sdílejte s nimi svou cestovní anamnézu.

Pokud jste se vrátili z postižené oblasti za poslední dva týdny, v současnosti to už platí z jakékoliv jiné země, zůstaňte doma a vyhněte se kontaktu s lidmi během následujících 14 dní. To znamená, že nebudete chodit do práce, do školy nebo na veřejně prostory.

Pokud jste se vrátili z infikované oblasti a objevily se u vás vysoké teploty, kašel, výtok z nosu, bolest v krku nebo potíže s dýcháním, neopouštějte svůj domov, dokud se nezkontaktuje s vaším lékařem.

 

Nejlepší ochrana je prevence

Vyberte si ochrannou masku, roušku nebo respirátor skladem.

  

Koukni si další související články